Danmark kan blive frontløber med blockchain-teknologien
Flere danske virksomheder er ved at få øjnene op for blockchain, og Danmark har potentialet til at blive en førende spiller i udviklingen af den lovende teknologi, mener professor Roman Beck fra IT-Universitetet. Den 18. august inviterer ITU til det første nordiske topmøde om blockchain.
Om ITUblockchainforretningInstitut for Business ITRoman Beck
Skrevet 27. juli 2016 07:00 af Vibeke Arildsen
Torsdag den 18. august mødes internationale blockchain-eksperter, forskere, studerende og virksomheder på ITU for blive klogere på den hypede teknologi.
Professor Roman Beck mener, at Danmark er særligt godt positioneret til at høste fordelene ved blockchain. Han har taget initiativ til Nordic Blockchain Summit for at gøre virksomheder såvel som offentlige beslutningstagere opmærksomme på potentialet.
- Lige nu er der ingen bestemt virksomhed eller nation, der styrer innovationen inden for blockchain – den bliver ikke drevet af Silicon Valley eller virksomheder som Microsoft eller Google. Det er en fantastisk mulighed for lande som Danmark. Vi har stærke virksomheder i verdensklasse, som gerne vil være med, den offentlige sektor er blandt de mest innovative i verden, og digitalisering har længe været på den politiske dagsorden. Danmark kan derfor blive en vigtig spiller i forhold til at definere standarderne for de blockchain-løsninger, der kommer til at være gældende i de kommende årtier. Blockchain kommer til at ændre meget i de kommende år, og det er bedre at være blandt dem, der driver forandringerne, end at blive kørt over af dem, siger Roman Beck.
Vil gøre blockchain håndgribelig
Nordic Blockchain Summit markerer afslutningen på ITU’s Blockchain Summer School, hvor 36 studerende skal samarbejde med Mærsk, Nordea og SKAT om at udvikle blockchain-baserede løsninger til seks konkrete udfordringer. På topmødet vil de bedste grupper præsentere deres cases. Derudover kan deltagerne møde en række prominente blockchain-eksperter, heriblandt Henning Diedrich og Vinay Gupta. Endelig deltager en række virksomheder, der allerede eksperimenterer med teknologien.
-Det bliver ikke en teoretisk, abstrakt diskussion. Her kan man møde virksomheder, der fortæller om deres erfaringer med blockchain. Jeg håber, at deltagerne vil forlade ITU med en bedre, mere håndgribelig forståelse af blockchain og hvordan, teknologien kan ændre både deres branche og samfundet, siger Roman Beck.
Transparente overførsler
Blockchain spås at kunne revolutionere forretningsgangene i en lang række brancher, fra den finansielle til den offentlige sektor, ved at gøre overførsler af penge, varer og information transparente og ikke-manipulerbare, hvilket delvist vil fjerne behovet for tillid i transaktioner. Indtil videre er teknologien mest kendt for at drive den elektroniske valuta Bitcoin, men anden generation af teknologien, herunder den et år gamle Ethereum-platform, åbner op for en række andre anvendelsesmuligheder.
- Ethereum-blockchainen gør det muligt at formulere nærmest enhver type kontrakt i kode. Det at kontrakten er skrevet i kode og ikke på et stykke papir betyder, at man kan være sikker på, at kontrakten bliver opfyldt præcist, som den er indkodet i blockchainen, fortæller Roman Beck.
Der er et ’window of opportunity’ her, men det kræver, at man udvikler en forståelse for, hvad vi snakker om – teknologien er lidt kompliceret at forstå – og at man baseret på det træffer en beslutning om, hvad der så skal gøres.
Roman Beck, professor på ITU.
Derfor er teknologien særligt velegnet til transaktioner mellem partnere, der ikke kender hinanden så godt.
Vidtrækkende potentiale
Roman Beck mener, at blockchain i første omgang vil reducere transaktionsomkostninger for eksempel i finanssektoren, men at potentialet på sigt rækker langt videre.
-I begyndelsen vil blockchain give os løsninger, der er billigere end de nuværende systemer, uden at ændre noget på overfladen – det vil stadig være den samme service. Først i næste omgang vil vi se nye typer services, men vi ved endnu ikke, hvad det bliver, siger han.
- Der er et ’window of opportunity’ her, men det kræver, at man udvikler en forståelse for, hvad vi snakker om – teknologien er lidt kompliceret at forstå – og at man baseret på det træffer en beslutning om, hvad der så skal gøres. Og så kræver det, at vi sætter os sammen på tværs af brancher og faggrænser.
Roman Beck, professor, email romb@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk