Spinout fra ITU automatiserer slidsomt laboratoriearbejde
Robotprofessor Kasper Støy står bag virksomheden Flow Robotics, som lader en robot overtage ensformige pipetteringsopgaver, der giver mange laboratoriemedarbejdere arbejdsskader i arme og hænder.
ForskningIværksætteristartupsrobotterKasper StøyInstitut for Datalogi
Skrevet 13. september 2018 06:47 af Vibeke Arildsen
Fyld en pipette med væske, ryk hånden lidt til højre og dosér tre milliliter over i et nyt reagensglas. Det lyder måske ikke specielt belastende, men gentager man denne bevægelse nogle hundrede gange om dagen, kan det resultere i smerter og langvarige sygemeldinger. Hele 37 procent af danske laboranter døjer med håndsmerter én eller flere gange om ugen.
ITU-spinout’en Flow Robotics har udviklet robotten flowbot ONE for at løse præcis det problem. Idéen opstod i forbindelse med et forskningsprojekt, hvor Kasper Støy, CEO og professor i robotteknologi på ITU, tilbragte mange timer i laboratorier.
”Vi opdagede, at man stadig bruger meget tid på at håndpipettere. De eksisterende pipetteringsrobotter på markedet er besværlige at programmere til små og skiftende opgaver. Derfor stod laboratoriemedarbejderne ofte i en situation, hvor de kunne vælge mellem at bruge 45 minutter på at programmere robotten eller bruge 45 minutter på bare at pipettere i hånden. Det tænkte vi, at man måtte kunne gøre smartere,” fortæller Kasper Støy, der som medstifter af robotsuccesen Universal Robots er en erfaren iværksætter inden for robotteknologi.
Fokus på brugervenlighed
Kerneidéen bag flowbot ONE er, at den i modsætning til større laboratorierobotter skal være så brugervenlig, at den kan betjenes af folk uden programmeringsekspertise.
”Vi har meget fokus på at nedsætte den tid der går, fra man kommer hen til maskinen, til forsøget kører. Det handler om at få teknologien ned i øjenhøjde for de folk, som skal løse nogle opgaver,” siger Kasper Støy.
Vi bruger blandt andet en kombination af Augmented Reality og computer vision til at gøre det nemt og intuitivt for brugeren at fortælle robotten, hvad den skal gøre.
Kasper Støy, professor og CEO
”Vi bruger blandt andet en kombination af Augmented Reality og computer vision til at gøre det nemt og intuitivt for brugeren at fortælle robotten, hvad den skal gøre,” fortsætter han.
Robotten er testet af laboranter fra forskellige virksomheder, som lærte at bruge systemet på en time. Derefter tog det dem blot et par minutter at gøre robotten klar til en ny opgave. Dermed kan laboranterne bruge deres tid på mere udviklingsorienterede opgaver og samtidig slippe for arbejdsskader relateret til den slidsomme pipettering.
”Det vil være rigtig fedt, hvis vi kan være med til at skabe nogle forbedringer for folk ude i laboratorierne. I sidste ende forsker man jo, fordi man vil gøre verden til et bedre sted at være,” siger han.
Et kæmpe marked
I denne uge præsenterer Flow Robotics for første gang robotten til offentligheden på messen LabDays i Øksnehallen. Og Kasper Støy mener, at Danmark er den oplagte hjemmebane for en virksomhed, der beskæftiger sig med automatisering af laboratoriearbejde.
”I Danmark har vi en kæmpe biotek- og medicinalindustri i Medicon Valley, men de fleste virksomheder, der leverer laboratorieudstyr, er baserede i Schweiz eller USA. Det kunne være fint, hvis vi kunne understøtte denne industri med automatiseringsløsninger,” siger han.
Globalt er markedet for væskehåndteringsudstyr på omkring 3,4 milliarder dollars, ifølge BCC Research. Flow Robotics satser i første omgang især på det danske, tyske og engelske marked, men håber på sigt at kunne ændre arbejdsgangene i laboratorier verden over.
Potentialet er der i hvert fald, hvis man spørger Kasper Støy.
”Da Apple og Microsoft begyndte at lave computere, som også almindelige mennesker kunne betjene, fik de adgang til et helt andet marked, end da de kun solgte supercomputere til specifikke kunder. Et lignende skred er nu begyndt at ske i robotindustrien, og det er den bølge, vi er en del af,” siger Kasper Støy.
Kasper Støy, professor, telefon 7218 5368, email ksty@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk