Til kodecafé for kvinder: ”Der er meget girlpower i det”
Kaffe, kode og hygge: Fem mandage i træk tropper kvindelige gymnasieelever op til Coding Café for at lære om grundlæggende programmering og snuse til mulighederne i tech-branchen.
Eventsdiversitet
Skrevet 3. oktober 2018 18:23 af Vibeke Arildsen
Det er en mandag aften i oktober, og skoledagen er for længst forbi. Alligevel er koncentrationen tårnhøj på ITU’s anden sal, hvor godt 20 kvindelige gymnasieelever er i gang med at kode et lille program til at bestille flybilletter i programmeringssproget JAVA, som de netop er blevet introduceret til. Der er kaffe på kanden og hyggen er i top.
I dag er fjerde undervisningsgang ud af fem. De forgående mandage har budt på introduktion til robotter, kodning af hjemmesider i HTML og JavaScript. Men også rundvisning på IT-Universitetet, introduktion til studiemiljøet og oplæg fra kvinder, som har gjort karriere i it-branchen.
Fire deltagere i fuld gang med at programmere.
Coding Café går ud på at give gymnasiekvinder en introduktion til programmering og måske inspiration til at vælge en it-uddannelse, og de fleste af deltagerne har da også meldt sig til for at blive klogere på, om softwareudvikling er noget for dem.
”Jeg har altid syntes, at det med at kode lød interessant, så det er mega fedt endelig at finde ud af, hvad det egentlig er,” siger 19-årige Annika, som går i 2.g. på Roskilde Katedralskole. ”Jeg kan godt lide, at der er noget udfordring i det, og at man kan se resultatet af det, man koder, med det samme. Det er svært, men ikke så svært, som jeg troede. Man lærer det jo henad vejen.”
18-årige Mathilde, som går i 2.g. på Virum Gymnasium, supplerer:
”Det hjælper én med at få en bedre forståelse af, hvad man har lyst til at lave senere i livet. Jeg har altid syntes, at det med programmering, hjemmesider og apps var spændende, så det er fedt at få muligheden for at prøve det af,” siger hun.
Girlpower
Annika og Mathilde er enige om, at det er godt med et tilbud kun for kvinder.
”Jeg synes det er rigtig fedt, at det kun er for piger. Det er hyggeligt at møde nogle med samme interesser, og godt hvis der kan komme flere piger ind i it-branchen,” siger Annika.
En af de første udfordringer på Coding Caféen er at styre den lille Thymio-robot igennem en forhindringsbane.
”Jeg ved ikke, om jeg havde meldt mig til, hvis ikke det havde været for piger. Ellers ville jeg nok have haft en idé om, at jeg ville den eneste pige, der dukkede op. Jeg tror, man har en forestilling om, at det med computere er lidt mere drenget, selvom det jo ikke er sådan,” siger Mathilde.
Liva, som holder sabbatår, forventer ikke at læse noget teknisk, men har meldt sig til Coding Café for bedre at forstå teknologien, få nogle konkrete ’skills’ og være mere selvkørende i forhold til det digitale.
”Jeg synes, der er meget girlpower i det – jeg ser det som en fed ting, at det er for kvinder. Grunden til at det er for kvinder er jo, at der ikke er så mange kvinder i it,” siger hun.
Undervisere man kan se sig selv i
Til Coding Café møder kvinderne fire kvindelige og (næsten) jævnaldrende undervisere, som alle læser på ITU’s bacheloruddannelse i Softwareudvikling. Underviserne starter helt fra bunden og tager sig god tid til at forklare det, der er svært – Coding Café kræver nemlig ingen erfaring med programmering.
Vi lægger vægt på at fortælle, at softwareudvikling og programmering er for alle.
Nanna Marcher, underviser på Coding Café
”Vi lægger vægt på at fortælle, at softwareudvikling og programmering er for alle. Selvom softwareudvikling er teknisk, er det ikke noget, som kun en bestemt gruppe kan finde ud af. Det er noget, man sagtens kan lære, hvis man synes, det er sjovt, og pigerne skal synes, det er sjovt at være her,” siger Nanna Marcher, som læser Softwareudvikling på andet år.
”Jeg tror helt klart, at kvinderne har lettere ved at stille spørgsmål til os, fordi vi var samme sted som dem for bare et år siden, da vi startede på studiet. Og så kan de nok se sig selv i os. Både fordi vi er kvinder, og fordi vi er unge, som kan snakke om fredagsbaren og de hyggelige ting på studiet,” siger Melissa Marcher, som også er på andet år af Softwareudvikling.
Ligesom de tre andre undervisere havde Melissa ikke prøvet at programmere, inden hun startede på studiet. På introkurset blev hun inspireret af at møde ældre, kvindelige studerende. Derfor vil hun gerne være med til at give de lidt yngre kvinder mod på at kaste sig ud i it-verdenen.
”Jeg synes, at det er supervigtigt at vise pigerne, at de også kan,” siger hun. Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk