Design-konkurrence: Hvordan kan IoT understøtte nye boformer?
På trods af, at flere og flere af os lever sammen i alternative konstellationer, er megen teknologi designet med individer og traditionelle brugsmønstre for øje. Forskningsprojektet VIRT-EU inviterer nu designere og udviklere til at komme med friske idéer til, hvordan teknologien kan tage hensyn til alsidige behov i hjemmet.
Institut for Business ITForskninginternet of thingsdesignIrina Shklovski
Skrevet 6. juni 2019 11:22 af Vibeke Arildsen
Smarte termostater, der skruer ned for varmen, når forældrene tager ud og køber ind, og lader børnene fryse derhjemme. Løbeure, der ikke kan deles af kærestepar, fordi de kun kan indstilles til én brugers højde og vægt. Og elmålere, der lader beslutningen om at dele forbrugsdata være op til det medlem af kollektivet, hvis navn tilfældigvis står på regningen.
Alt sammen eksempler på at internetforbundne teknologier – også kendt som Internet of Things (IoT) – ikke nødvendigvis er udtænkt med alle potentielle brugere for øje.
Teknologi er ofte designet til individer, men særligt IoT-teknologier handler i høj grad om at styre funktioner i hjemmet. Mange mennesker bor ikke alene, og mange lever i andre konstellationer end den såkaldt traditionelle med to forældre, 2,5 børn og en hund.
Irina Shklovski, lektor på ITU
”Teknologi er ofte designet til individer, men særligt IoT-teknologier handler i høj grad om at styre funktioner i hjemmet. Mange mennesker bor ikke alene, og mange lever i andre konstellationer end den såkaldt traditionelle med to forældre, 2,5 børn og en hund. Der findes en mangfoldighed af boformer, hvor mennesker med forskellige behov bor sammen af forskellige grunde,” siger Irina Shklovski, lektor på IT-Universitetet og leder af forskningsprojektet VIRT-EU, der undersøger krydsfeltet mellem IoT og etik.
Forskningsprojektet inviterer derfor udviklere, designere og andre, der arbejder professionelt med teknologidesign, til at udvikle idéer til, hvordan IoT kan understøtte forskellige måder at leve sammen på.
Skal opmuntre til nye tilgange
Konkurrencen Living with Difference in the Connected Home er inddelt i to faser. I første del skal deltagere indsende en kort skitse af deres idé.
I næste fase får udvalgte deltagere stillet designværktøjer til rådighed, som er udviklet i forskningsprojektet. Dette værktøj støtter konceptudviklere til at tackle de etiske problemstillinger, der opstår i designprocessen.
Formålet med konkurrencen er dels at teste værktøjet i praksis, men også at opmuntre IoT-udviklere til at tænke i andre baner, fortæller Irina Shklovski.
Vi vil gerne opmuntre designere til at tænke i lidt anderledes baner med deres IoT-koncepter og samtidig starte en samtale om, hvordan man designer IoT til brugssituationer, der falder uden for de relativt traditionelle forestillinger, man har tendens til at designe til.
Irina Shklovski, lektor på ITU
”Vi vil gerne opmuntre designere til at tænke i lidt anderledes baner med deres IoT-koncepter og samtidig starte en samtale om, hvordan man designer IoT til brugssituationer, der falder uden for de relativt traditionelle forestillinger, man har tendens til at designe til. Vi håber at se kreative idéer, der understøtter den enorme mangfoldighed af leveformer,” siger hun.
To finalister bliver inviteret til at præsentere deres koncepter ved ORGCON19, en konference om digitale rettigheder, der foregår i London den 13. juli. Førstepræmien er 1200 pund, andenpræmien 700 pund. Begge finalister får desuden tilbudt en gratis mentorsession med to af verdens førende IoT-eksperter, Rob van Kranenburg and Alex Deschamps-Sonsino.
Irina Shklovski, lektor, telefon +45 7218 5363, email irsh@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk