Professor efterlyser mod til at skabe et bølgeeventyr: ”Det her virker tosset, men vi går all in!”
Der mangler hverken bølger eller pionerer indenfor bølgeenergi i Danmark. Professor ved IT-Universitetet, Brit Ross Winthereik, stod i spidsen for en undersøgelse af bølgeenergikulturen og giver sit bud på, hvorfor vi stadig venter på det store bølgeeventyr.
Brit Ross WinthereikForskningInstitut for Business ITClimate IT
Skrevet 3. marts 2022 10:07 af Jari Kickbusch
Havets enorme kræfter har potentiale som bæredygtig energikilde, men på trods af fire årtiers forskning og forsøg er det ikke lykkes at udnytte bølgeenergien i stor skala, hverken i Danmark eller i udlandet. Det kan betyde, at dét bølgeeventyr, som mange har ventet på, aldrig vil udspille sig, men ikke nødvendigvis. Tag som eksempel el-drevne biler. Nogle vil huske, at Danmark allerede i 1987 blev præsenteret for Ellerten; en trehjulet el-bil, som blev produceret i Randers. Den og andre samtidige el-biler kom dog ikke til at revolutionere bilmarkedet, og i de efterfølgende to-tre årtier blev ideen om eldrevne biler erklæret død mange gange. Først nu i 2020’erne er de for alvor i gang med at afløse de benzindrevne biler.
Det er dog ikke alle teknologiske koncepter, som bliver til noget, og professor på IT-Universitetet, Brit Ross Winthereik, tør hverken spå om, hvorvidt bølgeenergien nogensinde vil slå kommercielt igennem og om Danmark vil blive om centrum for et eventuelt gennembrud. Herhjemme er bølgeenergiinnovationen nemlig præget af små virksomheder og selvstændige opfindere, som indtil nu ikke har formået skabe industrielle og økonomiske succeser, som tåler sammenligning med vindenergiproducenternes.
- Jeg ved ikke, om vi kommer til at få et industrieventyr indenfor bølgeenergi i Danmark på samme måde, som vi oplevede vindeventyret. Når vi snakker bølgeenergi, kan det lige så godt være på Orkney eller et helt andet sted, som bliver centrum for kommercialiseringen. Men jeg håber da, at Danmark kommer med og vil gøre sig gældende på evne til samarbejde og vilje til grøn omstilling, fortæller hun.
Bølgernes Vestas
Brit Ross Winthereik stod spidsen for forskningsprojektet Marine Renewable Energy as Alien: Social Studies of an Emerging Technology, som undersøgte kulturen rundt om bølgekraft på henholdsvis Orkneyøerne, Island og i Nordvestjylland. Formålet med projektet var at finde innovative fællestræk, bl.a. for at blive klogere på, hvordan man skaber succes lokalt inden for vedvarende energi. Og selv om projektet blev afsluttet i 2016, følger hun stadig udviklingen indenfor vedvarende energi med stor interesse.
- Vind er jo fx en kæmpe ting der, hvor jeg kommer fra, for jeg er vokset op i nærheden af Vestas, altså der hvor det udsprang fra i Vestjylland. Så hele fortællingen om vindeventyret, og hvordan det startede, har jo ligesom været en del af min egen historie. Derudover er det interessant for mig, fordi jeg selv kommer fra et sted der defineres som udkantsområde. Og i Danmark er der en konflikt mellem center og periferi. Der er en fortælling om, at udkantsdanmark består af døde områder, og jeg havde brug for at engagere mig i noget, der kunne vise, at der er mere til den historie, for jeg ved jo, at det ikke forholder sig sådan, fortæller hun.
Definitionen af en succes
Netop fortællingerne om de teknologiske opfindelser og den innovative kultur i udkantsområderne blev central i forskningsprojektet, fordi disse ifølge Brit Ross Winthereik har stor betydning for, hvordan nye innovationer bliver udnyttet. Fx mener hun ikke, at det er realistisk, hvis politikerne og potentielle investorer forventer, at et nyt Vestas indenfor bølgeenergi pludselig vil materialisere sig. Faktisk synes hun, at der er behov for at se innovationen på området i et nyt perspektiv.
- Alle nye opfindelser indenfor energisektoren i Danmark bliver målt imod Vestas, fordi det jo er gået godt. Men med bølgekraften ved vi jo stadig ikke om det overhovedet bliver til noget, selvom opfinderiet har været i gang i mere end 40 år. Og ja; man kan godt sige, at det ikke er gået godt, fordi vi endnu ikke har set et nyt Vestas, men man kunne også vende det lidt om og sige, at det er en succes, at vi har så mange bølgeenergikoncepter under udvikling. Det kommer jo an på, hvilket tidsperspektiv man arbejder i og på hele definitionen af, hvad en succes egentlig er. På en måde er det jo en succes, at der i dag er et vækstlag, og at de mennesker, som arbejder med bølgeenergi stædigt klør på, men om det bliver et industrieventyr, ved ingen endnu. Og det er den usikkerhed, som man politisk skal forholde sig til. Man skal prøve at finde ud af, hvilke mekanismer, som skal bringes i spil for, for man kommer et eller andet sted hen i stedet for bare at forvente, at der dukker en ny Elon Musk op i morgen, siger hun.
Det svære samarbejde
I en tid, hvor energisektoren er i fokus både som politisk magtfaktor og i forhold til at takle klimaudfordringerne er Marine Renewable Energy as Alien: Social Studies of an Emerging Technology højaktuelt. Konklusionen på projektet rummer ikke nogen entydig løsning på, hvordan man skaber et bølgeeventyr i Danmark, men består af en masse mindre analyser, som samlet set fortæller, at sammenspillet mellem opfinderne, politikerne og virksomhederne kunne blive mere frugtbart, vurderer Brit Ross Winthereik:
- Opfinderne har haft svært ved at samarbejde, og politisk set har man været ret afventende, fordi man ikke har kunnet se et gryende Sillicon Valley eller Vestas. Det samme gælder erhvervslivet. Og selv hvis nogen skulle ønske at investere i dansk bølgeenergi, vil det være svært at beslutte, hvem og hvad der skulle investeres i. For der er kun meget begrænset samarbejde mellem opfinderne, og de er ikke organiserede. Det kan være svært at vurdere, hvem der har de bedste odds, siger hun og fortsætter:
- Jeg tror, at et bølgeeventyr i Danmark vil starte med, at der er nogle mennesker i Danmark, som har magt og mod til at sige: Det her virker tosset, men vi går all in. Vi vil være de første, og så finder vi ud af, hvad der skal til. Og vi vil holde fast, og så selv om det ikke lige går så godt de første fem år, slutter hun.
Brit Ross Winthereik har sammen med kollegaerne James Maguire og Laura Watts redigeret bogen Energy Worlds in Experiment, som udkom i 2021. Bogen består af selvstændige kapitler, hvor 20 forskere fra hele verden reflekterer over politik og praksis i energisektoren med fokus på vedvarende energi.
Energy Worlds in Experiment kan downloades gratis som PDF eller købes som paperback på forlaget
Mattering Press.