ITU-alumne om at lede digitale forandringer i sundhedssektoren
Digitale forandringer er blevet et grundvilkår i sundhedssektoren, og det er sin sag at implementere forandringerne med øje for kerneopgaven. Det ved Louise Nors Hansen, der arbejder med implementering af telemedicinske projekter i Københavns Kommune. Hør Louise fortælle om sin praksis og de forandringsværktøjer, hun har fået af at læse på ITU.
Efteruddannelsesundheddigitaliseringoffentlig it
Skrevet 8. november 2023 12:28 af Johanne Jacobsen Halken
Det startede med Projekt Skærmbesøg. En virtuel hjemmeplejeløsning i Københavns Kommune, som Louise Nors Hansen var en del af fra 2015-2022. Projektet var et stort forandringsprojekt, som krævede betydelige adfærdsændringer og omorganisering:
”Projektet tilbød borgerne et alternativ til det fysiske møde,” indleder Louise. ”Her kunne man virkelig tale om et stort forandringsprojekt, for vi var inde og pille ved fordomme, mindset og tilgange til, hvordan vi som sundhedsfagligt personale overhoved går på arbejde.”
Det var en fed anledning til at sætte mig rigtig godt ind i implementeringen i organisationen, og jeg talte bl.a. med vores centerchef, sekretariatsleder og afdelingsleder om, hvordan de så forandringerne
Louise Nors Hansen
Louise er uddannet sygeplejerske og kandidat i Digital design og kommunikation på IT-Universitetet i 2015. Hun arbejder som sundhedsfaglig implementeringskonsulent, projektleder og programleder i Center for Digitalisering i Københavns Kommune og har været tilknyttet Sundheds-og Omsorgsforvaltningens Organisatorisk Implementeringsteam.
Teamet leder og faciliterer indførelsen og implementeringen af de nye digitale projekter. Deres opgave består især i at identificere behovet for it-forandringer, kommunikere visionen, kompetenceudvikle medarbejderne og sikre en glidende implementering, der giver det bedste udbytte for alle parter.
Enkeltfag på ITU i forandringsledelse og implementering
Louise havde allerede års erfaring med projekt- og forandringsledelse med sig fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. Alligevel ønskede hun at udvide sin værktøjskasse og dygtiggøre sig inden for it-forandringsledelse og implementering af digitale projekter.
Det er helt sikkert en omstillingsudfordring, og driften skal passes. Men med lidt kreativ tænkning kan vi komme langt
Louise Nors Hansen
I forlængelse af et agilt projekt i Arbejdsmiljø København læste Louise enkeltfaget Forandringsledelse og implementering på ITU.
”De erfaringer, vi havde fra projektet, tog jeg med på kurset og skrev opgave om,” fortæller Louise. ”Det var en fed anledning til at sætte mig rigtig godt ind i implementeringen i organisationen, og jeg talte bl.a. med vores centerchef, sekretariatsleder og afdelingsleder om, hvordan de så forandringerne. Det gav rigtig meget at skrive opgave om min egen organisations arbejde med forandringer.”
At balancere forandringer med hverdag og mennesker i centrum
Forandringsledelse er en sammensat og flerdimensionel disciplin – særligt i videnstunge organisationer, hvor tilpasningsevnen er langsommere.
I Louises optik er mennesker og den menneskelige omstilling i hverdagen essentiel, når man arbejder med digitale forandringer:
”I forandringsprojekter taler man typisk om indhold, processer og mennesker som væsentlige fokusområder. I mit virke i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplever jeg, at man er rigtig god til indhold og processer – men nogle gange kan man nedprioritere den rolle, menneskerne og deres hverdag spiller.”
Set fra hendes stol er kunsten netop at implementere de digitale løsninger i samspil med de involverede medarbejdere, deres hverdag og deres kerneopgaver. Forandringsprocessen skal netop understøtte medarbejderne i deres daglige drift:
”Det er helt sikkert en omstillingsudfordring i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Driften skal passes, og vi er knappe på sygeplejerskernes og sundhedsassistenternes tid og ressourcer,” fortæller Louise.
Jeg fik især mange aha-oplevelser i forhold til mit arbejde i praksis og en øget forståelse for, hvorfor den her proces er så svær
Louise Nors Hansen
”Men med lidt kreativ tænkning kan vi komme langt. Fx kan vi sørge vi for at delagtiggøre medarbejderne hele vejen ved at være fysisk tæt på, og vi kan afholde møder ude i driften i stedet for inde i centralforvaltningen. På den måder søger vi at støtte medarbejderne i deres dagligdag.”
Nye perspektiver på forandringsledelse
Siden kurset på ITU har Louise kunnet gå styrket til arbejdet med og implementeringen af digitale projekter i sin organisation.
”Kurset gav mig en masse nye perspektiver, teorier, værktøjer og viden,” deler Louise. ”Jeg fik især mange aha-oplevelser i forhold til mit arbejde i praksis og en øget forståelse for, hvorfor den her proces er så svær. Det kunne have været rart, hvis jeg havde vidst nogle af de her ting før, for så havde jeg måske gjort nogle helt andre ting.”
I skrivende stund arbejder hun som sporleder og programleder i Landsdel Hovedstaden på et stort nationalt projekt omhandlende telemedicinsk hjemmemonitoring til borgere med KOL (Kronisk obstruktiv lungelidelse).
“Når jeg planlægger digitale projekter fremadrettet, ved jeg nu, hvor jeg skal finde viden og vejledning. Det kan fx være i selve planlægningsfasen eller når projektet allerede er i luften,” siger Louise.
Hun afslutter: “Jeg har et kæmpe drive for implementering og forandringsprocesser, der skal understøtte medarbejdere. Derfor kan jeg også virkelig anbefale at udforske efteruddannelsesmulighederne, hvis man arbejder inden for det digitale område.