Tre ITU-projekter udvalgt til NordForsks bud på, hvordan vi når vores bæredygtighedsmål
IT-Universitetet fylder godt i samling af policy briefs, som er blevet offentliggjort af Nordisk Ministerråds forskningsprogram, NordForsk.
Forskningdigital inklusionkunstig intelligensprivacy
Skrevet 2. oktober 2023 07:55 af Jari Kickbusch
Nordisk Råds forskningsprogram, NordForsk, har for nyligt offentliggjort policy brief-samlingen Fast Track to Vision 2030. Samlingen består af udvalgte nordiske forskeres bud på, hvordan regionen skal nå de fastsatte udviklings- og bæredygtighedsmål inden for deres respektive forskningsområder. Alle 23 artikler i samlingen er blevet udarbejdet på baggrund af forskningsprojekter, som er finansieret af Nordisk Råds to forskningsprogrammer, Nordforsk og Nordic Energy Research.
Læs
Fast Track to Vision 2030
I samlingen er IT-Universitetet repræsenteret i tre ud af samlingens 23 forskningsprojekter, hvilket glæder prorektor, Jens Christian Godskesen:
”Vores omfangsrige tilstedeværelse i policy brief-samlingen indikerer, at vi ¬– helt i tråd med universitetets vision – er ret gode til at bedrive forskning med samfundsrelevans. Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, ligesom jeg gerne vil give stor ros til de mange ITU-forskere, som har været involveret i de tre projekter og udarbejdelsen af de tre policy briefs,” siger han.
De tre forskningsprojekter: CAPE, CUPP og SOS CAPE
Fire af forskerne bag forskningsprojektet CAPE har bidraget til samlingen med artiklen, How Can Libraries Foster Civic Engagement in Digital Public Service Development?
Digitaliseringen af den offentlige administration i de nordiske lande ekskluderer borgere med begrænsede digitale kompetencer. CAPE-projektet undersøger dette problem ved at arbejde tæt sammen med bibliotekerne, som er i daglig kontakt med de digitalt udsatte borgere, med fokus på at udvikle bibliotekernes rolle i digitaliseringsprocessen. I artiklen anbefales, at man støtter bibliotekernes rolle yderligere ved at skabe en institutionel model for borgerinddragelse på folkebibliotekerne for på den måde at bygge bro mellem de digitalt udsatte borgere og de myndigheder, som er ansvarlige for udviklingen af digitaliseringen af offentlige tjenester.
Artiklens forfattere: Jörn Christiansson (IT-Universitetet), Suzan Boztepe (Malmø Universitet, Sverige), Turkka Keinonen (Aalto University, Finland) og Nicola Morelli (Aalborg Universitet)
Læs mere på CAPE’s
hjemmeside CUPP
Forskningsprojektet CUPP er repræsenteret med artiklen, Digitalising law enforcement: A critical guide from the Nordic-Baltic countries and the UK.
CUPP er et interdisciplinært projekt, som har til formål at undersøge digitaliseringen af politiets arbejde, herunder brugen af digitale værktøjer, som kan forudsige kriminalitet. Projektet omfatter undersøgelser i seks lande; Danmark, Estland, Letland, Norge, Sverige og England. I projektets policy brief, som påpeger lektor på IT-Universitetet, Vasilis Galis, flere alvorlige bekymringer i forhold til digitaliseringen af lovhåndhævelse i nordiske lande. Fx er der udfordringer i forhold til at beskytte borgernes sikkerhed og frihedsrettigheder.
Artiklens forfatter: Vasilis Galis (IT-Universitetet)
Læs mere på CUPP’s
hjemmeside SOS
Tre af forskerne bag projektet, SOS, har bidraget med artiklen, Putting People at the Centre of Digital Welfare Services: Towards a socially sustainable Nordic Region.
SOS-projektet, som er forankret på DTU, undersøger, hvordan digitale infrastrukturer i Danmark, Sverige og Norge er en barriere for nogle borgeres adgang til velfærdsydelser og -services. Digitaliseringen af det offentlige har vist sig at have en høj pris i form af borgere, som ikke kan benytte myndighedernes digitale services på lige fod med deres medborgere. Dette resulterer i ulighed i adgangen til den offentlige velfærd. I artiklen kommer de tre forfattere med bud på, hvordan man ved at fokusere på det hele menneske i den fortsatte udvikling kan gøre digitaliseringen med bæredygtig og styrke regionens internationale frontløberrolle på digitaliseringsområdet.
Artiklens forfattere: Brit Ross Winthereik (DTU), Barbara Nino Carreras (IT-Universitetet) og
Margunn Aanestad (Universitetet i Agder, Norge)
Læs mere på SOS’
hjemmeside