Sundhedsapp til ukrainske patienter vinder specialepris
Tre studerende fra IT-Universitetet i København vinder årets IT Specialepris for en mobil app, som kan oversætte i realtid mellem dansk og ukrainsk i en hospitalskontekst.
Skrevet 5. november 2024 09:16 af Theis Duelund Jensen
Mindst 40.000 ukrainere er flygtet til Danmark, siden Ruslands invasion i februar 2022, og en stor andel af dem har enten fysiske eller psykiske skader fra de voldsomme krigshandlinger i det østlige Ukraine. Næsten hver tredje af rapporterer om så alvorlige symptomer, at det peger på, at de kan have udviklet en egentlig posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD), som kræver behandling.
Det skaber store udfordringer for det danske sundhedsvæsen, da patienterne sjældent forstår dansk. Men det problem er nu tættere på en løsning i kraft af mobilapplikationen MediLingo, som kan oversætte i realtid mellem dansk og ukrainsk i en hospitalskontekst.
Dermed er det muligt at skabe en flydende kommunikation mellem dansk sundhedspersonale og ukrainske patienter.
Appen og en tilhørende AI-baseret sprogmodel er udviklet af de tre specialestuderende på IT-Universitetet, Maja Styrk Andersen, Simon Min Olafsson og Oliver Kronholm Thomsen, som fredag blev hædret med IT Specialeprisen, der uddeles af Ingeniørforeningen IDA og DI Digital. Specialet har titlen Overcoming communication barriers in radiography with a patient-centric application: A study on adapting LLMs to a specialized domain og er lavet under vejledning fra Christian Østergaard Madsen og Fabricio Batista Narcizo.
”Sprogbarrierer kan være et stort problem i forbindelse med at tage røntgenbilleder,” fortæller Oliver Kronholm Thomsen. ”Vores app er baseret på et enormt datasæt bestående af interviews om arbejdsgange og processer blandt radiografer, og vi er selvfølgelig meget glade for, at vores løsning performer bedre end andre oversættelsesteknologier.”
I motivationen for at tildele årets IT Specialpris til de tre ITU-studerende lægger bedømmelsesudvalget vægt på, at de har vist teknisk formåen ved at udvikle en sprogmodel og en mobilapplikation samt evnen til at forstå de mennesker, der skal anvende deres løsning i en krævende og virkelig kontekst udenfor laboratoriet.
”Det er på alle måder et speciale, som viser, hvordan vi kan skabe et bedre samfund med AI, og som vi i DI Digital er utroligt stolte af at kunne anerkende med årets IT Specialepris”, siger Bo Wiberg.
I alt var der udvalgt ti specialer af en styregruppe bestående af fem universitetsmedlemmer samt repræsentanter fra DI og IDA. For at komme i betragtning skal specialerne både være nyskabende med selvstændige og nye resultater samt vise en original anvendelse af it-tekniske/datalogiske principper.
Med prisen følger et beløb på 25.000 kroner fra DI Digital og IDA IT.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, telefon +45 2555 0447, email